Skip to main content

Bjorn Snelders legt de wereld vast op beeld

Als grafisch vormgever bleef Bjorn Snelders enkele jaren geleden op zijn honger zitten. Hij zocht het niet té ver en bleef binnen de beeldenwereld. Met een camera
of drone in de aanslag verlaat hij het gebaande pad op de mooiste reisbestemmingen. Die extra inspanning vertaalt zich in zijn unieke werken.

Bjorn Snelders: “Vanuit mijn grafische achtergrond ben ik altijd creatief met beeld bezig geweest. Maar 12 jaar geleden wilde ik niet meer enkel achter mijn laptop vertoeven en volgde ik een avondopleiding tot fotograaf. Toch bleef de camera professioneel liggen. Tot ik tijdens het reizen terug achter de lens kroop. Daar vond ik
mijn ware passie. Fotografie heeft me mentaal terug op de rit gekregen.”

Hoe bereid je het perfecte beeld voor?

Bjorn Snelders: “Ik bereid mijn reizen altijd zo goed mogelijk voor via kaarten, weer-apps en lokaal onderzoek. Maar je kan niet alles plannen. Veel hangt in reisfotografie af van de omstandigheden on spot. Ik laat daarom graag de toeristische plekjes achter me om het échte land te ontdekken. Je fotografeert wat er op je pad komt, liefst in het gouden ochtend- of avondlicht.”

Je won al enkele prijzen. Doet die erkenning veel?

Bjorn Snelders: “Zeker. Afgelopen oktober stond ik met twee beelden in de finale van een wedstrijd van National Geographic. Ik won ook ‘Foto van het jaar’ in een competitie van Panasonic. Ik heb me altijd redelijk onzeker gevoeld en durfde mijn beelden nooit te delen. Sinds ik die knop heb omgedraaid, werd ik opeens opgepikt door verschillende magazines. Daar ben ik heel dankbaar voor.”

Je werkt ook regelmatig met drones. Is dat een meerwaarde?

Bjorn Snelders: “Een droneshot is in sommige gevallen zeker een verrijking. Je creëert met een beeld vanuit de lucht een context voor je foto, dat is een erg sterke eigenschap. Zeker in reisreportages haal ik mijn drone vaak boven.”

Wat is het opmerkelijkste moment dat je al meemaakte?

Bjorn Snelders: “In elk land maak je avonturen mee. Maar mijn treinrit door Rusland blijft een uitschieter. Vanuit Tallinn stapten we op een open slaaptrein richting Moskou. Zonder internet of tolk probeerden we contact te leggen met de lokale bevolking op de trein. Dat lukte redelijk. Toen we de trein verlieten, nam een oud Russisch
vrouwtje mijn beide handen in die van haar en prevelde iets in haar moedertaal. Geen idee wat ze zei, maar dat intieme moment bezorgt me vandaag nog steeds kippenvel.”

Je bekroonde foto van het jaar trok je ook in Rusland.

Bjorn Snelders: “Die reis is fotografisch gezien een cadeau geweest. De foto die ik in Sint-Petersburg nam, was een samenspel van onvoorziene elementen. De hemel kleurde gitzwart en de regen viel met bakken uit de lucht. En dan opeens breekt de zon door, een magisch moment waar ik als fotograaf dolgelukkig van
werd.”

Staan er nog landen op je bucketlist?

Bjorn Snelders: “Het liefst wil ik naar Centraal-Azië, naar Mongolië of Kirgizië. Die nomadenvolken kan je zo interessant in beeld brengen in het landschap. Dat is mijn favoriete manier van fotograferen. De mens met zijn of haar ijzersterke verhaal vastleggen in de context van een prachtige omgeving.”

Wat is de kracht van fotografie?

Bjorn Snelders: “Connectie maken. Met zowel de mens als natuur. Het leert je om anders te kijken en bewust stil te staan bij je omgeving. Ik ben een ingetogen extravert – moest dat al bestaan – en bloei helemaal open achter een camera.”

Wat is je ambitie?

Bjorn Snelders: “Ik zou graag nog meer documentairefotografie of human interest willen vastleggen op beeld. Daar word ik enthousiast van. Een eigen boek zit zeker ook nog in de pijplijn. Ik wil dus nog méér fotograferen. Ik voel me net een klein jongetje in een grote snoepwinkel (lacht).”

Tekst: ZINNIG • Foto’s: © Bjorn Snelders

Leave a Reply